Începutul de an aduce cu sine multă dorință de schimbare, inspirație și motivație. Astfel, multe persoane își conturează obiective, intenții sau rezoluții. Deși pentru mulți dintre noi, acestea se rezumă adesea la a merge la sală, a petrece mai mult timp cu familia sau a mânca mai sănătos, rezoluțiile sustenabile reprezintă o idee care posibil să îți îmbunătățească viața. Vei trăi mai conștient, mai sănătos, vei aduce bine în lume și cel mai probabil vei și economisi.
Rezoluțiile sustenabile au impact pozitiv asupra mediului, cât și a societății. Poți reduce cantitatea de resurse utilizate, să îți micșorezi amprenta de carbon și să ajuți la crearea unei societăți echitabile.
Cum decid ce rezoluții să îmi stabilesc?
Cel mai important aspect este ca acea intenție să aibă legătură cu un subiect care prezintă un mare interes pentru tine, ceva la care ții, care reprezintă o valoare pentru tine. Încă un aspect de care să ții cont atunci când îți creionezi obiective pentru anul nou este să fie realiste, să le poți atinge prin efort mic susținut. Cu cât efortul e mai mare sau cu cât mai dificilă e schimbarea pe care vrei să o implementezi în viața ta, cu atât mai greu va fi să te ții de ea. Asta va genera frustrare, iar scopul rezoluțiilor este să ne îndreptăm către o viață mai frumoasă, nu una mai grea.
Așa că fă un exercițiu de introspecție, vezi ce aspecte sunt importante pentru tine și apoi alege câteva intenții asupra cărora să te concentrezi anul acesta. Mulți dintre noi văd acest nou început ca o oportunitate de a face într-un an ce nu au făcut în ultimi 5… Însă, ideal este să alegem un număr de obiective rezonabil, deoarece dacă ne stabilim multe rezoluții deodată, este posibil să fie copleșitor, să nu facem față și să renunțăm la toate. Fiecare dintre noi știe cel mai bine ce poate, însă recomandarea este să alegem maxim 5 obiective specifice la care să lucrăm în 2023.
După ce îți creezi această listă și începi să implementezi ușor-ușor schimbările, încearcă să fii blând cu tine. Schimbările nu sunt ușoare, e natural să mai și greșim, să mai călcăm strâmb. Încearcă să nu te judeci prea tare, să nu te descurajezi, ci să vezi greșelile ca o parte firească din procesul de învățare. Iar apoi, continuă!
6 idei de rezoluții sustenabile
1. Să îmi reduc consumul de plastic
Nu toată lumea poate fi zero waste, iar asta e ok. Însă cu toții putem adopta obiceiuri care ne ajută să ne reducem semnificativ cantitatea de plastic utilizată. În secțiunea Fără plastic de pe site, găsești o mulțime de produse menite să te susțină cu această schimbare.

Cel mai la îndemână obicei este acela de a renunța la produsele de plastic de unică folosință și a ne îndrepta atenția către alternative reutilizabile. De exemplu, în loc de a cumpăra apă la PET, alege să folosești o sticlă reutilizabilă și o cană filtrantă. Investiția inițială nu este foarte mare, iar în timp, îți vei da seama că este mult mai ieftin și mai ușor decât a cumpăra și căra baxuri de apă de la magazin acasă.
Un alt obicei simplu este a merge la cumpărături cu propria sacoșă reutilizabilă. Până îți intră în reflex să o iei cu tine înainte de a te opri la cumpărături, poți încerca să ai mereu cu tine măcar o sacoșă – o poți pune în geantă/ghiozdan sau în mașină, iar astfel vei fi întotdeauna pregătit pentru opririle neașteptate la magazin. Se întâmplă adesea să ne oprim după un singur obiect și să ajungem la casă cu coșul plin. Yep, you’re not alone in this.
Alte câteva exemple la fel de facile sunt înlocuirea periuței de dinți cu o periuță de bambus, a absorbantelor de unică folosință cu o pereche de chiloți menstruali, a absorbantelor interne cu o cupă menstruală sau a lamelor de ras cu un aparat de ras din lemn.
2. Să trăiesc mai sănătos
Sănătatea începe cu ce mâncăm, și deși nu toată lumea poate fi vegană, nu putem nega beneficiile unei astfel de diete atât pentru corpul uman, cât și pentru mediu. E indicat să includem cât mai multe plante în dietele noastre (fructe, legume, nuci, semințe), să reducem consumul de produse animale (care au un impact semnificativ mai mare asupra planetei) și să evităm alimentele procesate. Unii dintre noi vor considera benefic să adopte un obicei precum Meatless Monday – asta înseamnă că în zilele de luni nu vor consuma carne, în timp ce alții vor alege să țină post câteva zile pe săptămâna. Orice ai alege, asigură-te că îți asculți corpul și că urmărești să incluzivi toți nutrienții în dieta ta.
Un stil de viață sănătos include și mișcarea. O astfel de practică simplă, economică și sustenabilă este mersul pe jos. Atunci când este posibil, încearcă să lași mașina acasă și să te bucuri de orașul tău din altă perspectivă. Pe lângă faptul că faci ceva sănătos pentru tine, îți reduci semnificativ amprenta de carbon și posibil să te simți ca un turist la tine acasă. Dacă preferi însă să faci yoga, asigură-te că alegi accesorii din materiale non-toxice, precum salteaua din cauciuc natural și cărămidă din plută de la Loop Yoga.

Încă un aspect important pentru sănătate, dar adesea trecut cu vederea, este ce alegem să punem pe piele sau să aducem în spațiul nostru. Este indicat să alegem cu grijă cosmeticele și detergenții pe care îi utilizăm, mai ales dacă avem acasă copii sau animăluțe. Nu e foarte complicat, trebuie doar să alegem produse naturale atunci când putem. Îți recomandăm să încerci săpunurile naturale de la Panseea, șamponul solid Jovis și balsamul de păr de la Lamazuna, deodorantul de la We Love the Planet și detergentul natural, produs în România, de la Freatic.
3. Să fac voluntariat
Fie că vrei să faci mediul mai curat, să ajuți copii sau animăluțe, există o mulțime de asociații care au nevoie de tine. Dacă iubești natura, poți participa la campanii de ecologizare sau de plantat copaci. Dacă drepturile omului sunt o prioritate pentru tine, găsești organizații non-guvernamentale care se concentrează pe diverse teme: egalitatea de gen, drepturile persoanelor LGBTQ+ etc.
Alege să îți petreci timpul fiind o contribuție pentru societate și oferă cea mai prețioasă resursă: timpul. În cazul în care nu ai timp pe care îl poți dedica unor astfel de activități, poți susține egalitatea de gen prin achiziționarea produselor din categoria Woman-owned sau diverse cauze sociale prin alegerea unor produse din categoria Afacere socială.
În afară de faptul că ajuți societatea, vei avea și un sentiment de bine. Ce bucurie!

4. Să petrec mai mult timp în natură
Nimic nu te face să apreciezi această planetă mai mult ca o zi petrecută înconjurat de frumusețea ei – fie că faci o excursie la munte, la mare sau chiar o scurtă plimbare prin parcul de lângă casa ta, îți vei aduce aminte de ce merită protejată și îngrijită.
În plus, este dovedit științific că timpul petrecut în natură îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și sănătatea mintală. Nu uita să iei cu tine sticla reutilizabilă și dezinfectantul natural pentru mâini!
5. Să donez mai mult
Fie că alegi să îți donezi timpul, sângele sau obiecte în stare bună, dar de care nu mai ai nevoie, cineva va beneficia de acest gest și vei lăsa lumea un loc un pic mai bun. Dacă alegi una din primele două resurse, vei contribui semnificativ către calitatea vieții unor persoane. Pe când dacă alegi să donezi obiecte, contribui la economia circulară, iar asta înseamnă să vor fi folosite mai puține resurse pentru a crea noi produse. Astfel, pui mai puțină presiune pe planetă, iar asta va ajuta atât societatea de azi, cât și pe cea de mâine. Un impact asemănător îl are decizia de a cumpăra produse din categoria Recycled/Upcycled.
6. Să trăiesc mai conștient
Toate aceste rezoluții se rezumă la asta. Știm că mulți dintre noi suntem ocupați, stresați, dar e indicat să încercăm să rămânem conectați la noi, nevoile și obiceiurile noastre, precum și la ce se petrece în jur. Va fi benefic pentru noi, pentru cei din jur, dar și pentru planetă.

Pentru a rămâne conectați la noi, putem încerca diverse practici și alege pe cele potrivite nouă. Printre cele mai populare sunt yoga, meditația, practica de „journaling” (scrisul ca terapie), dansul etc.
Pentru meditație, majoritatea oamenilor găsesc că îi ajută să își creeze un spațiu intim, să aprindă o lumânare, să se dea cu un amestec de uleiuri esențiale calmant, să se așeze pe o pernă, pe jos și să folosească meditații ghidate.
Pentru că în practica de „journaling” e indicat să lași gândurile să curgă așa cum apar, poți folosi o agendă cu hârtie din rocă – aceasta încurajează dezvoltarea soluțiilor de protejare a mediului înconjurător, încetarea tăierii abuzive a pădurilor și reducerea consumului iresponsabil al apei.
După ce ne-am definit lista de rezoluții, e benefic să găsim comunități de oameni cu aceleași interese. Asta te poate aduce înapoi atunci când te abați de la drum. E indicat să anunțăm și oamenii apropiați, care ne pot susține în călătoria noastră către o viață mai conștientă. Cine știe, poate îi inspiri și pe ei și astfel inițiezi un grup de prieteni, un grup de suport, cu obiective sustenabile. Minunat!
Așteptăm să ne spui în comentarii care sunt intențiile tale pentru anul 2023. Astfel, ne putem inspira unii de la ceilalți.
Până data viitoare, rămâi #ParteDinBine!
Un comentariu la “6 rezoluții sustenabile pentru un an nou mai conștient ”
ZkSync Free Airdrop Crypto: Your Guide to Free Coins in 2023, EARN MORE THAN $1000! https://www.tiktok.com/@bigggmoneys/video/7216825799645678854