Previous post
6 activități sustenabile de vară

De ce nu ar trebui să arunci uleiul uzat pe scurgere sau în toaletă
- Dată: 23 oct., 2023
- 100 vizualizări
- 0 comentarii
Pentru îmbunătățirea experienței tale acest site folosește fișiere de tip cookie. Apăsând Accept ești de acord cu utilizarea acestora. Citește mai mult...
Livrare gratuită la comenzile de peste 300 lei.
Ești în bucătărie, termini de prăjit niște cartofi sau de gătit o porție delicioasă de șnițele. Ce faci cu uleiul uzat?
Uneori, aruncăm pur și simplu uleiul folosit în chiuvetă sau în toaletă, fără să fim conștienți de consecințe. Poate nu știai, însă aruncarea uleiului uzat în acest mod poate avea impact serios asupra mediului și asupra sistemelor de canalizare.
În acest articol, vom explora motivele pentru care nu ar trebui să arunci uleiul uzat pe scurgere sau în toaletă și îți vom oferi soluții.
Există multe motive pentru care ar trebui să evităm aruncarea uleiului uzat în chiuvetă sau toaletă. Această acțiune are impact negativ asupra sănătății oamenilor, dar și a mediului înconjurător. În plus, poate veni și cu costuri suplimentare. Mai jos îți explicăm cum o acțiune care pare inocentă rezultă în consecințe grave.
Uleiul uzat poate rămâne lichid pentru o scurtă perioadă, dar apoi devine treptat mai vâscos și se solidifică în timp. Atunci când turnăm uleiul în chiuvetă sau toaletă, acesta se poate lipi de pereții țevilor și poate crea o barieră în calea apei, ceea ce duce la blocarea canalizării. Acest lucru poate provoca inundații neplăcute în locuința ta sau în vecinătate. Pe lângă disconfortul creat, te vei confrunta și cu costuri neplanificate pentru a desfunda canalizarea și a repara locuința în urma inundației.
Uleiul uzat are un impact negativ asupra mediului. Atunci când ajunge în sistemele de canalizare sau în mediul înconjurător, el poate contamina solul și apele subterane, afectând fauna și flora. Substanțele chimice din ulei pot polua apa și afecta ecosistemele acvatice, punând în pericol speciile de pești și alte organisme. Conform Harta Reciclării, un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă!
Uleiul uzat este dificil de tratat în sistemele de epurare a apei. Procesele de epurare pot fi costisitoare, iar aceste costuri suplimentare sunt adesea transferate către consumatori. Deci, aruncarea uleiului uzat în canalizare poate contribui la creșterea prețului apei și a serviciilor de canalizare.
Uleiul uzat poate atrage organisme dăunătoare în canalizare, cum ar fi bacterii periculoase. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru sănătatea publică (inclusiv pentru sănătatea ta și a familiei tale), deoarece aceste bacterii pot ajunge în sursele de apă potabilă sau pot afecta calitatea apei uzate tratate.
Cred că te-am convins că aruncarea uleiului uzat nu este o soluție prea bună. Iar acum poate te întrebi: și atunci ce fac cu uleiul uzat? Din fericire, există alternative responsabile!
După ce folosești uleiul, e indicat să îl lași să se răcească, pentru a evita accidentarea și apoi să îl strecori, pentru a-l curăța de impurități. Apoi, îl poți colecta într-un recipient dedicat, curat (un borcan, o sticlă, un bidon de plastic). Atunci când recipientul s-a umplut, îl poți duce la un centru de colectare. Poți găsi cel mai apropiat centru de colectare pe Harta Reciclării, dând click aici. Unele centre, precum cele gestionate de hypermarket-uri, oferă chiar recompense atunci când predai uleiul uzat. Există și asociații care vin să ridice uleiul alimentar uzat de acasă, precum Uleiosul. Uleiul uzat poate fi folosit pentru a produce săpun natural, biodiesel sau chiar lumânări!
Poți folosi uleiul alimentar colectat pentru a-ți face propriile lumânări parfumate non-toxice. E o activitate simplă și distractivă, pe care o poți face chiar și cu copiii! Ai nevoie de uleiul colectat și un Kit DIY de la OilRight, care conține tot ce ai nevoie pentru a-l transforma într-o lumânare frumos parfumată. Este disponibil pe site, în mai multe arome: Lavandă, Afine, Lemn aromat sau Cuișoare și scorțișoară. Le găsești aici.
În concluzie, aruncarea uleiului uzat în chiuvetă sau în toaletă poate avea consecințe grave pentru mediul înconjurător, pentru sistemele de canalizare și pentru sănătatea publică. Este important să adoptăm practici responsabile și să căutăm modalități adecvate de gestionare a uleiului uzat. Prin reciclarea sau eliminarea corespunzătoare a acestuia, putem contribui la protejarea mediului și la menținerea unui mediu sănătos pentru noi și generațiile viitoare.
Tu ce alegi să faci cu uleiul uzat? Spune-ne în comentarii!
Până data viitoare,
Rămâi #PartedinBine