Previous post
6 rezoluții sustenabile pentru un an nou mai conștient

Pasiuni eco: idei de hobby-uri sustenabile
- Dată: 02 feb., 2023
- 5874 vizualizări
- 0 comentarii
Pentru îmbunătățirea experienței tale acest site folosește fișiere de tip cookie. Apăsând Accept ești de acord cu utilizarea acestora. Citește mai mult...
Livrare gratuită la comenzile de peste 300 lei.
E sănătos să avem hobby-uri. Asta nu zicem noi, ci numeroase studii care arată că persoanele care au hobby-uri au șanse mai mici de a suferi de depresie sau stres.
Iar dacă ești o persoană pe care o preocupă contextul climatic și starea societății în care trăim, cu atât mai mult este posibil ca un hobby să aducă beneficii în viața ta. Poate că visezi la o lume mai bună, verde, echitabilă și îți dorești să găsești modalități de a contribui la atingerea acestui obiectiv în timpul liber.
Deoarece ne dorim să venim în ajutorul tău, am întocmit această listă de hobby-uri sustenabile pentru ca ție să îți fie mai ușor să găsești acea pasiune care îți umple sufletul, dar care nu pune prea mare presiune asupra planetei.
Gătitul este un hobby delicios – și la propriu și la figurat. Dacă îți place să experimentezi diverse gusturi, texturi, culturi, acest hobby e perfect pentru tine! Prin încercarea unor rețete diferite, poți călători mii de kilometri, de la tine din bucătărie: ce zici de un curry indian, niște paste autentice sau un pad thai?
Sau poate preferi o provocare precum Meatless Monday, prin care eviți consumul de carne în zilele de luni. Prin reducerea consumului de carne, îți poți reduce semnificativ amprenta de carbon și de apă. Dacă eviți să mănânci carne o zi pe săptămână timp de un an, salvezi echivalentul a 789 căzi de apă sau eviți deșertificarea unei zone egale cu 3 terenuri de tenis! Wow! Îți poți calcula impactul folosind acest calculator.
Cu cât vei experimenta mai mult, cu atât va deveni mai ușor să te gândești la rețete care folosesc ingredientele pe care le ai deja acasă. Astfel, vei contribui și la reducerea risipei alimentare – responsabilă pentru o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
Oricum ai alege să implementezi acest hobby în viața ta, îți recomandăm să folosești un suport de lingură, precum acesta (handmade în România), pentru a-ți păstra bucătăria curată în timpul procesului de creație culinară.
Știm deja că reciclarea nu este o soluție perfectă, nu toate obiectele pot fi reciclare – mai puțin de 10% din plasticul produs la nivel global a fost reciclat. Și, desigur, nu acela este singurul tip de deșeu. O soluție este reciclarea creativă (upcycling), prin care un obiect vechi este reutilizat, primind o nouă utilitate, una care îi crește valoarea.
Cum ar fi să transformi un borcan vechi într-o vază, o anvelopă într-un taburet sau acele dopuri de plută pe care le tot aduni (dar nu știi ce să faci cu ele) în coastere? Acestea sunt doar câteva idei dintre multitudinea de proiecte pe care le poți găsi la o simplă căutare pe internet.
Acest hobby îți va spori creativitatea, te va ajuta să te relaxezi, va rezulta în obiecte unice care îți vor înfrumuseța spațiul și îți va aduce satisfacția că tu ai creat ceva minunat!
Poți începe cu ceva simplu, precum folosirea uleiului în care ai prăjit cartofi (sau gogoși ) într-o lumânare parfumată, cu aromă delicată. Nu, nu este ceva science-fiction, tot ce trebuie să faci este să folosești unul dintre kit-urile DYI OilRight.
Plogging-ul este o inițiativă începută în Suedia, în jurul anului 2016, și presupune adunarea deșeurilor de pe jos („plocka upp”) în timp ce faci jogging („jogga”). Se estimează că 2.000.000 de oameni din 100 de țări fac plogging zilnic.
Dacă vrei să faci mai multă mișcare și să ajuți planeta în același timp, acest hobby este pentru tine. Poți practica activitatea în oraș, în natură, singur sau la evenimente organizate. E necesar doar să te îmbraci adecvat, să iei cu tine un sac și o pereche de mănuși de unică folosință, pentru igiena și siguranța ta. Nu îți face griji, impactul negativ al utilizării acestor articole este unul mai mic comparativ cu impactul pozitiv pe care îl ai adunând gunoaiele și deci, evitând sursa poluării mediului. Ultimul pas este să te asiguri că depozitezi adecvat deșeurile după colectarea acestora!
Știai că studiile arată că cei care fac voluntariat au o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu participă la astfel de activități? Asta se datorează numeroaselor beneficii care vin alături de acest hobby, pe lângă satisfacția că faci BINE.
Alegând să îți oferi timpul unei organizații non-profit, vei avea parte de experiențe care te vor ajuta să te dezvolți, să crești, să înveți, să ai mai multă încredere în tine, să ai un sentiment de recunoștință, să cunoști oameni, să simți că ai un scop în viață, să simți că faci parte dintr-o comunitate, să faci mișcare și chiar să gestionezi mai bine anxietatea sau stresul.
Dacă nu știi ce ți-ar plăcea să faci, nu te panica! Nu e nevoie să îți iei un angajament pe termen lung. Chiar și o zi din timpul tău e de mare ajutor pentru unele asociații, așa că poți experimenta cu diferite cauze. Dacă îți plac animalele și natura, poți merge la Sanctuarul Nima, o oază de libertate pentru animalele de fermă. În cazul în care preferi să contribui la plantarea unor copaci, îți recomandăm să urmărești pagini precum MaiMultVerde sau Plantează în România. Dacă acțiunile de ecologizare te atrag mai mult, Act for Tomorrow și Let’s do it Romania vor prezenta interes pentru tine. Pentru voluntariat în beneficiul unor copii, există asociații precum Salvați Copiii și Asociația Magic.
Orice ai alege, vei face lumea un loc (un pic) mai bun.
Desenul și pictura nu sunt activități rezervate doar acelor oameni „talentați”. Oricine își poate exersa creativitatea folosind culori. Fie că alegi să colorezi mandale sau să faci picturi abstracte, acesta e un hobby care aduce multe beneficii.
Hobby-urile creative ajută la alungarea stresului, îmbunătățesc abilitățile motorii fine și te pot ajuta să te reconectezi cu copilul interior.
Pentru ca această activitate să aibă un impact de mediu minim, poți folosi hârtie reciclată sau certificată, ciorne (documente pe care altfel le-ai fi pus la reciclat) și instrumente mai prietenoase cu mediul, din materiale naturale, precum vopseluri non-toxice, pe bază de apă, ambalate în materiale reciclabile/refolosibile, creioane din lemn certificat FSC sau chiar produse local, precum aceste creioane cerate.
Adesea, practicile creative ne ajută să eliberăm emoții care nu ne mai servesc, iar astfel, vom avea mai multă energie să ajutăm planeta sau pe cei din jur.
Plantările de guerrilla sunt o formă de activism care presupune plantarea în locuri publice, altfel nefolosite. Asta se poate face prin plantarea unor puieți sau a unor bulbi de flori sau prin folosirea unor bile de semințe („seed bombs”) formate din lut, pământ și semințe.
Deși plantarea în locuri publice trebuie aprobată de autorități, cei care practică această formă de activism relatează că nu au avut niciodată reacții negative. Din contră, reacțiile celor care observă plantele sunt pozitive, flora îmbunătățind calitatea vieții, a aerului și relațiile în comunitate.
Există câteva aspecte care trebuie luat în considerare. Primul este evitarea plantărilor pe proprietăți private sau în zone protejate (ex. parcuri naționale), unde poți face mai mult rău decât bine. Tot din acest considerent, trebuie să te documentezi și să alegi bine semințele pe care urmează să le plantezi, pentru a nu deranja ecosistemul. De asemenea, ideal este să fie specii care atrag albinele, pentru a susține această specie pe cale de dispariție, dar specii rezistente, care se pot dezvolta fără prea mult ajutor din exterior.
Orice hobby vei alege să încerci, asigură-te că nu uiți de ce ai început să îl faci: pentru a lua o pauză, a te distra, a te simți BINE! Deși societatea capitalistă în care trăim ne-a învățat că trebuie să fim productivi constant, îți recomandăm să nu pui presiune pe tine. Nu tot ce facem trebuie să ne aducă progres, bani etc. Mai trebuie să ne și bucurăm de viață 😊 iar uneori asta înseamnă să facem lucruri doar de dragul de a le face, fără a aștepta vreun rezultat sau fără a ne pricepe neapărat. Dă-ți voie să și greșești, e natural.
Până data viitoare, rămâi #ParteDinBine!